LRT arī šogad turpina sižetu izveidi latgaliešu valodā

Autors: Ausma Sprukte-Kozule - 20 jūlijs, 2022 🕙 Lasīšanas ilgums: 3 min.

Jau šomēnes Latgales reģionālās televīzijas veidotajos ziņu raidījumos “Runā Latgale”, “Reģionālās televīzijas piedāvā” un “Pieci novadi Latvijā” kanālos ReTV un TV24 ir iekļauti un turpmāk būs redzami vēl piecas minūtes gari sižeti latgaliešu valodā par Latgales reģiona attīstības aģentūras, a/s “Latvijas Valsts meži” un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās “Latgales kultūras programmas 2022” projektu konkursa laureātiem. Pirmais sižets izveidots par tradicionālajām Pīterdīnys svinībām Rēzeknes novada Rogovkā.

Ar šo sižetu LRT uzsākusi projekta “Latgolys kultura = identitate, volūda, jaunrade TV ekranā IV” īstenošanu, kas būs turpinājums iepriekšējos trīs gadus veidotajiem sižetiem latgaliešu valodā. Šajā reizē taps 12 sižeti par Latgales kultūras programmas laureātu veikumu, piemēram, pusaudžu diennakts nometni “Sūpluok” turpat Rogovkā, 6. Starptautiskā simpozija “Valdis Bušs” norisi un noslēguma izstādes atklāšanu Viļakā, koncertiem, pasākumiem un izdevumiem dažādās citās vietās Latgalē. Gada nogalē visi sižeti kopā ar Latgales reģiona attīstības aģentūras ekspertu viedokļiem būs apkopoti trīs 24 minūtes garos raidījumos.

Projekta īpašā loma ir tāda, ka televīzijā nacionālā līmenī izskanēs ziņas un raidījumi latgaliešu valodā un iedzīvotāji tiks radināti pie tā, ka valoda attīstās un to var lietot ne tikai ģimenē, bet arī publiskajā telpā. Tāpat arī pārnovadniekiem tiks veicināta izpratne, ka vietējie iedzīvotāji aktīvi latgaliski sazinās ikdienā, turklāt sižetu un raidījumu autores ir žurnālistes, kas pašas nāk no Latgales un, kam dzimtā valoda ir latgaliešu.

Ar sižetu un raidījumu palīdzību popularitāti gūs gan iedzīvotāji, gan intervējamās personas – aktivitāšu īstenotāji – un viņu padarītais darbs. LRT žurnālistes regulāri mudina intervējamos, dažādu nozaru pārstāvjus, profesionāļus un vietējos iedzīvotājus sniegt intervijas latgaliešu valodā, tā saglabājot valodas izskanēšanu arī masu medijos, taču ir svarīgi gūt atbalstu pilnīgai sižetu izveidei latgaliski un “Latgales kultūras programma” ir viena no šādām iespējām.

Šogad “Latgales kultūras programmas 2022” konkursa gaitā LRT projekta “Latgolys kultura = identitate, volūda, jaunrade TV ekranā IV” īstenošanai saņemts finansējums 5800 eiro apmērā. Kopumā konkursam bija iesniegti 139 projekti no tiem atbalstīts 61 projekts ar kopējo finansējumu 145 850 eiro.

LRT veidotos sižetus un raidījumu latgaliešu valodā varēs redzēt darba dienās kanāla ReTV virszemes apraidē raidījumā “Runā Latgale” pl. 18:30, ceturtdienās un svētdienās raidījumā “Pieci novadi Latvijā” kanālā TV24, kā arī ReTV kanāla interaktīvajā apraidē raidījumā “Reģionālās televīzijas piedāvā” otrdienās un ceturtdienās. Pēc pārraides visu sagatavoto materiālu varēs atrast LRT mājas lapā www.lrtv.lv un sociālo tīklu lapās www.facebook.com un www.youtube.com.

Projekta vadītāja, LRT žurnāliste

Ausma Sprukte-Kozule

ausma.sprukte-kozule@lrtv.lv

Dalies:

LRT projekts “Latgolys kultura = identitate, volūda, jaunrade TV ekranā IV” jau suocīs!

Pusaudžu nūmetne “Sūpluok” Latgolā nūteik jau trešū reizi

Līdzīgi raksti