LVM un skolēni sakopj Vadzola ezera apkārtni

Autors: Marta Puzāka - 25 aprīlis, 2024 🕙 Lasīšanas ilgums: 4 min.

Ik gadu A/S “Latvijas valsts meži” sadarbībā ar atkritumu apkarošanas un tīro mežu aizstāvi Cūkmenu un skolu audzēkņiem organizē talkas. Šoreiz, tuvojoties Lielajai talkai, skolēni no Praulienas pamatskolas vienojās atkritumu savākšanas talkā vienā no atpūtas bāzēm mežā pie Vadzola ezera krastā.

Nododot zvērestu Cūkmenam par nemēslošanu mežā un atkritumu izmešanu tikai tiem paredzētās vietās, Praulienas pamatskolas skolēni kopā ar uzņēmuma “Latvijas valsts meži” Ziemeļlatgales reģiona mežkopjiem sadalījās grupās un devās talkot.

Cūkmens

Pats esmu bijis sliktais kādreiz. No vecāku mašīnas lēju eļļu mežā, bet tad mani pieķēra un noķēra, aizsūtīja uz pārraudzināšanas nometni un pēc tā es mācu visiem citiem, lai nav tas rūgtais liktenis, ka jāstaigā par cūkmenu. Tas vairāk ir audzinošs pasākums, ne tik daudz lasīt, vākt, bet iepazīties ar dabu un to, lai daba ir tīra. Nedrīkst, ka mežs smird pēc plastmasas un visām eļļām. Mežam jāsmaržo pēc sūnām, putnu čivināšanas.

Vadzola ezera krastā ir ierīkota atpūtas vieta, kur apmeklētājiem iespējas ierīkot pikniku un sacept ko gardu ugunskura vietā. Taču var novērot, ka ne visi to dara atbildīgi, atstājot aiz sevis atkritumus. Pēc aktīvās rosības skolēni ir gandarīti par paveikto cēlo darbu, atbrīvojot mežu ne vien no plastmasas, stikla un papīra atkritumiem, bet arī no vairākām automašīnu riepām.

Vilnis Trops VMD Madonas mežniecības Praulienas apgaitas mežzinis

Redzam, ka mašīna ir pilna. Sadzīves atkritumi, pārsvarā ir riepas, pa kādai pudelei, plastmasas gabalam, stiklus nedaudz atradām. Nepasen bija vienā īpašumā izgāzuši no servisa, policija laikam dabūja rokā, vienvārdsakot, no servisa mašīnu detaļas kaut kādas – riepas un vēl kaut kas. Krāsas baloniņi, cik atceros.

Nikola Praulienas pamatskolas 3. klases skolniece

Kādus atkritumus salasīji? – Pudeles un maisus. Cik daudz? – Piecas pudeles. Kā tev šķiet, kāpēc ir svarīgi vākt atkritumus un nepiesārņot dabu? – Jo dzīvnieki var apēst un tad viņi var nomirt.

Sandijs Praulienas pamatskolas 4. klases skolēns

Kā tev šodien gāja talkā? – Labi. Ko salasīji, cik daudz salasīji? – Pudeles. Stikla/plastmasas? – Stikla un plastmasas. Mest miskastē atkritumus un skatīties, lai nebūtu atkritumu uz zemes.

Artis Barkavas pamatskolas 1. klases audzēknis

Es nekad nemēsloju nekur. M: kāpēc nedrīkst mēslot? – Lai nepārvērstos par cūkām. Ņēmi piemēru no Cūkmena? – Jā.

Šādas sakopšanas talkas valsts mežos tiek rīkotas regulāri, un pieredze rāda, ka atkritumu daudzums katru gadiem arvien vairāk samazinās. Tas nozīmē, ka sabiedrības izpratne un atbildības sajūta par dabas aizsardzību tomēr uzlabojas.

Cūkmens

Es ar mežsargu parunājos, viņš saka: “Kā bija tad, tiklīdz tika pārņemti valsts meži, tad bija briesmīgi piemēslots.” Bet tagad mežsargs teica, ka viņš izbraukājis visu un ir diezgan tīrs.

Vilnis Trops VMD Madonas mežniecības Praulienas apgaitas mežzinis

Salīdzinājumā ar citiem gadiem, ar katru gadu paliek arvien mazāk atkritumu, bet tie būs. Apziņu visiem nevar iemācīt, lai nemestu mežā. Sods ir paredzēts administratīvais, plus vēl arī liekam savākt to visu, aizvest projām. Ja pieķer pie rokas vai arī kāds ir kaut ko redzējis, tad mēs atrodam vainīgos, iesaistām policiju bieži vien.

Atkritumu vākšanas talkas noslēgumā pēc labi padarītā darba skolēni baudīja pelnīto atpūtu, savukārt Cūkmens visiem atgādina:

Latvijas valsts meži brīdina: Nemēslo mežā, par cūku pārvērtīsies!

Dalies:

Krāslavā izspēlē un analizē krīzes situācijas

Pamestajām muižām ģenerē attīstības stratēģijas

Līdzīgi raksti