Rēzeknē norisinājās Eiropas čempionāts muitas kinologiem

Autors: Marta Puzāka - 24 aprīlis, 2024 🕙 Lasīšanas ilgums: 4 min.

Vairāk nekā 20 suņi un viņu saimnieki no 12 valstīm četras dienas Rēzeknē un tās apkārtnē piedalījās Eiropas atklātajā čempionātā muitas kinologiem ar  dienesta suņiem. Spraigās sacensībās, veicot trīs pamatdiscilpīnas aizliegto vielu un skaidras naudas meklēšanā, kā arī vērtējot suņa paklausību un kontroli, tika noteikti uzvarētāji – komandu kopvērtējumā un narkotisko vielu meklēšanā 1. vieta Beļģijai, savukārt skaidras naudas meklēšanā 1. vieta Latvijas Muitas pārvaldei – Andrejam Ogolerovam ar suni Bono. Tomēr vērtīgākais ieguvums no šī čempionāta –  iespēja smelties citu valstu pieredzē un suņu apmācību tradīcijās.

Arturas ir lietuviešu kinologs ar bagātīgu pieredzi  no 1981. gada. Uz čempionātu viņš ieradies ar desmit gadu vecu vācu aitu ganu šķirnes suni, ko latviskā tulkojumā  varot dēvēt “Zvērīgi labs”.

Arturas Zeleckas Kinologs, disciplīnu vērtētājs no Lietuvas

Ļoti labi meklē, atrod. Neatkarīgi no tā, ka izskatās ļoti mierīgs, viņš brīnišķīgi spēj apsargāt.  Var arī aizstāvēt, uzbrūkot ļaundariem.  Ja pateiksi, ka vajag aizturēt, viņš aizturēs.

Arturas un vēl vairāk nekā 20 kolēģi no 12 valstīm piedalās dažādās čempionāta disciplīnās, un viena no tām – kopā ar suni jāmeklē narkotiskās vielas un skaidra nauda bagāžā.

Valdis Bikovskis VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas daļas vecākais eksperts

Var būt viena, var būt divas slēptuves, tāpat ir arī dažādi neparedzēti traucējošie apstākļi, piemēram, ielikta suņu barība vai kaut kas garšīgs, uz ko suns var reaģēt un attiecīgi maldinot kinologu. Ja nav šīs sadarbības un sapratnes, tad parasti sanāk nulles.

Četru dienu sacensībās dalībniekiem bija jāatrod aizliegtās vielas un nauda arī telpās un transportlīdzekļos, tāpat vērtēts suņa paklausības līmenis. 

Valdis Bikovskis VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas daļas vecākais eksperts

Pagaidām iet raibi tiešā nozīmē, jo 12 valstis, dažādas tradīcijas suņa apmācībā. Mērķis mums ir viens, bet rezultāts ir atrast to, ko mēs meklējam, bet ceļi, kā to panākt ir dažādi. Līdz ar to var būt dažādas domstarpības sportiskas.

Līdzās muitas kinologiem, savas prasmes pārbaudīja arī policijas un robežsaardzes kinologi. Visi uzrunātie atzīst –  dresūra, tas ir smalks, pacietību prasošs un arī grūts darbs.

Inga Sabo VP Kinoloģijas nodaļas priekšnieka pienākumu izpildītāja

Darbs ar dienesta suni aizņem arī ārpus darba laika, jo visi dienesta suņi dzīvo mājās, arī pēc sava darbiņa atgriežas mājās kopā ar kinologu. Tas aizņem daļu privātās dzīves, privātā laika, bet, ja cilvēkam tas ir sirdsdarbs, tad viņam tas nesagādā grūtības un labprāt strādā šajā jomā, nozarē.

Čempionātā labi varēja novērot suņu šķirņu dažādību, aktivitāti un raksturus.

Valdis Bikovskis VID Muitas pārvaldes Kinoloģijas daļas vecākais eksperts

Muitas darba suņi – viņi īpašība ir tāda, ka viņi strādā tikai publiskās vietās pamatā. Līdz ar to ar cilvēkiem, bērniem un dzīvniekiem šāds suns nedrīkst būt sociāli bīstams.

Inga Sabo VP Kinoloģijas nodaļas priekšnieka pienākumu izpildītāja

Mums ir suņi, kas tiek izmantoti tabakas izstrādājumu meklēšanā, konkrēti, kontrabandas konstatēšanai. Arī tiek izmantoti dienesta suņi pazudušu personu meklēšanai vai meklēšanai pa pēdām, ja notikusi kāda zādzība. Vēl mums ir suņi, kas meklē ieročus, konstatē sprāgstvielas.

Šīs VID Muitas pārvaldei ir vienas no pirmajām tik liela mēroga sacensībām, kas Latvijas komandai noritēja ļoti veiksmīgi.

Dalies:

Ceļa malās pie robežas aizvien daudz atkritumu

Krāslavā izspēlē un analizē krīzes situācijas

Līdzīgi raksti