Rēzeknes skolu skolēni talko kopā ar Cūkmenu

Autors: Beatrise Borise - 26 maijs, 2023 🕙 Lasīšanas ilgums: 3 min.

Ik gadu Rēzeknes skolu audzēkņi kopā ar Cūkmenu un “Latvijas valsts mežu” mežkopjiem dodas uz Ančupānu mežu, lai tur aizvadītu atkritumu savākšanas talku. Šogad tajā piedalījās vairāk nekā 200 skolēni.

Līdz ar zvēresta nodošanu par atkritumu izmešanu tikai tiem paredzētās vietās, kam sekoja dalīšanās grupās, Rēzeknes izglītības iestāžu audzēkņi kopā ar uzņēmuma “Latvijas valsts meži” mežkopjiem devās sakopt Ančupānu mežu.

Ludmila Žukovska AS “Latvijas Valsts meži” Rēzeknes iecirkņa vecākā mežkope

Ančupānu atkritumu vākšanas talka jau ir ilgstošs un jau pilngadīgs pasākums. Viņš jau notiek 21.gadu. Protams, mums bija pārtraukums, kad bija covid situācija. Un tagad mēs esam atgriezušies. Šogad tiešām ir liela atsaucība, jo piedalās 230 bērni.

Ančupānu mežs ir viena no tuvākajām un rēzekniešu iemīļotākajām vietām pastaigām, gan atpūtai no pilsētas burzmas, taču ne visi te atpūšas atbildīgi, aiz sevis atstājot atkritumus. Sakopšanas talkas Ančupānos tiek rīkotas regulāri, un pieredze rāda, ka pamazām sabiedrības izpratne par dabas aizsardzību tomēr uzlabojas.

Ludmila Žukovska AS “Latvijas Valsts meži” Rēzeknes iecirkņa vecākā mežkope

Salīdzinoši ar citiem gadiem varbūt nedaudz, nedaudz ir labāk, bet ne krasi. Cilvēki pamazām pierod pie tā, ka ir jābūt kārtībai dabā. Vairs nav plastmasas pudeļu, kas ir tagad depozītsistēmā. Šo lietu jau mēs pamazām iemācāmies un savus līdzekļus ekonomējam.

Dainis Laizāns Rēzeknes 5.vidusskolas 7.klases skolēns

Manā maisiņā nonāca daudz tādu pudeļu, atkritumu paku, daudz tādu kā salvešu mitro. Ja neviens nekops, tad daba paliks vienkārši netīra. Viss atkritumos būs.

Augusts Melderis Rēzeknes 5.vidusskolas 7.klases skolēns

Bija diezgan piemēslots, bet es esmu redzējis arī piemēslotākas vietas. Tas ir ļoti labs veids, kā palīdzēt dabai un kā mainīties cilvēkam.

Dmitrijs Ivanovs Rēzeknes 5.vidusskolas 7.klases skolēns

Lai dabai būtu vieglāk, lai dzīvnieki nenomirtu no atkritumiem. Nu, žēl tā kā viņu, palīdzēt viņiem vajag.

Līdztekus atkritumu vākšanai šajā reizē skolēni no mežkopjiem varēja uzzināt arī interesantus faktus par meža apsaimniekošanas procesu.

Ludmila Žukovska AS “Latvijas Valsts meži” Rēzeknes iecirkņa vecākā mežkope

Šis ir pirmais gads, kad mēs ne tikai vācam atkritumus, bet mēs iepazīstinām ar meža apsaimniekošanu jauniešus, ar dabas vērtībām, kas ir sastopamas mežā, ar koku sugām, augiem, lai jaunieši būtu tuvāk un zaļāki videi.

Atkritumu vākšanas talkas noslēgumā skolēni baudīja pikniku labiekārtotajās Ančupānu meža atpūtas vietās, gan iesaistījās Cūkmena vadītajās stafetēs.

Dalies:

Ukrainas atbalsta punktos pierobežā joprojām trūkst brīvprātīgo

Tūrisma triatlons Ilūkstē

Līdzīgi raksti