Meistarīgi siera darinātāji mīt daudzviet Latvijā. Arī Preiļu novads var lepoties ar siera ražotājiem Lidiju un Juri Lubāniem Rušonas pagastā. Viņi ražo dažada vieda sierus, bet nupat viņu darinātais cietais “Pakša siers” atzīts par labāko piena produktu kvalitātes konkrusā nominācijā “Jaunie produkti”. Tas ir siers ar senu vēsturi, taču tagad tā neparastā nogatavināšana iemantojusi sabiedrības uzmanību.
Zemnieku saimniecībā “Juri” pie ēkas pakša jeb stūra kaltējas saimnieku Lidijas un Jura darinātais “Pakša siers”. Tas ir cietais siers, kurš vairākas nedēļas nogatavināts un ar simbolisku nosaukumu.
Lidija Lubāne z/s “Juri” saimniece
Tas nosaukums “Pakša siers” nevar būt precīzāks, jo tas nojumē šādi kalst. Mēs nekaltējam ne telpās, ne kamerās, neventilējam. Tam vislabvēlīgākais laiks ir pavasaris – pats skaidrākais, dzestrais laiks, kad nav vēl īsti saulītes, jo saulē ne visai karstums tiem ir vajadzīgs, bet pavasaris tiem patīk.
Saimniece ieskatās pirmā. Un ko mēs atrodam? Atrodam principā skaistu sieriņu. [atver no auduma sieru]
“Pakša sieram” ir sena vēsture. Kādreiz Latgalē tas bijis ļoti populārs tieši ilgā derīguma termiņa dēļ – to var ēst vidēji gadu. Tāpat var variēt ar tā cietību.
Lidija Lubāne z/s “Juri” saimniece
Ja es šo varu tā viegli dabūt, tad šis jau ir riktīgi jāpiemēro. [ar cirvīti rāda sieru atšķirības]
Par to jau ir izpētīts un vēstures avotos aprakstīts, ka tas ir viens no pašiem pirmajiem sieriem, kopš cilvēki ir apguvuši, pieradinājuši gotiņas un kamēr nebija izdomātu fermentu, modernāku siera gatavošanas veidu. Tas bija pirmais, kad piens dabīgi sarūga un, kad to atsildot, veidojās receklis – biezpiens. Liekot siera drēbē, labi nospiežot un izkaltējot, tas siers bija tā radies.
Saimnieki “Pakša sieru” sien jau vairāk nekā desmit gadus, taču priecājas par tā pieprasījumu tirgū un godalgu piena produktu kvalitātes konkursā nominācijā “Jaunie produkti”.
Juris Lubāns z/s “Juri” saimnieks
Tas bija kaut kas jauns, ka Latvijā, gribētu teikt, ka vairāk Latgalē ir savs īpašais siers, kaut arī agrāk tā ir bijusi ikdienas būšana, bet mūsu laikos tas jau ir īpašs.
Zemnieku saimniecības „Juri” pirmsākumi meklējami jau 20. gadsimta 30. gados, kad saimnieka Jura Lubāna vectēvs šajā vietā uzsāka saimniecības veidošanu. Juris un Lidija pārņēma saimniecību savās rokās un jau darbojas 20 gadus. Viņi ražo deviņu veidu sierus un cita veida piena produktus. Vietējie iemīļojuši pašmāju ražojumu.
Vladimirs Pircējs no Rīgas
Vienmēr braucu garām no Daugavpils vai atpakaļ no Rēzeknes uz Daugavpili un ieraudzīju, ka ir šī darbnīca, piedāvā sieru. Šis siers – diezgan labas atsauksmes no klientiem esmu dzirdējis. Latgaliešu teikuši – jā, iebrauc!
Juris un Lidija Lubāni z/s “Juri” saimnieki
Juri, zini, kā mēs strādājam? Kā mašīnas brauc – viena otru palaiž. Tas ir rāvējslēdža princips. Mēs katrs zinām savu darāmo. Juris mostas, iet uzreiz govis attaisa, palaiž pa ceļam. Es uzreiz skrienu slaukt. Kad es esmu izlauksi tik nemanāmi, Juris jau zina, kad viņam govis ir jāved uz tālajām ganībām. Tā visu laiku dzīvojam kā tajā bērnu spēlītē – viens liek vienu roku, otrs otru virsū.
Pērn zemnieku saimniecība “Juri” saņēma arī Zemkopības ministrijas augstāko apbalvojumu un biedrības “Siera klubs” ceļojošo Jāņu siera Karaļa kroni. Jau augustā tas dosies pie nākamajiem meistarīgiem Jāņu siera darinātājiem.