Tūrisma nozarē vasarā norisinās “Mājas kafejnīcu dienas”, savukārt, sagaidot pavasari, Latgalē visu martu tiek īstenots Latgales garšu mēnesis. Lai veicinātu tūrismu arī nesezonā, uzņēmēji un tūrsima pārstāvji apmeklētājiem piedāvā gan iepazīt Latgales kulināro mantojumu, gan arī nogaršot ēdienus ar mūsdienīgu interpretāciju.
Ludzas amatniecības centra ‘‘Latgaļu kukņa’’ gatavo ēdienu pēc 18.-19.gs. tradīcijām, piedāvājot trīs kārtu maltīti ar dažādiem ēdieniem.
Ēriks Kondrāts Latgales amatniecības centra vadītājs
Kas dotajā brīdi ir, to arī ēd. Tas nozīmē sezonalitāti, ziemā dārza nav, tad gaļa ir žāvētā, sālītā, dažādi salāti sataisīti burciņās. Atnāk vasara latgalietis paliek veģetārietis, viņš ēd zaļumus, viss, kas ir dārzā, to arī ēd.
Ivars Ludzas iedzīvotājs
Man ļoti garšoja biešu zupa. Nu dažādi, ir arī tādi ēdieni, kuru ikdienās arī mājās ēdam. Aukstā gaļa Latgalē pie mums mājās sauc par ‘‘studiņi’’ ar kartupeļiem, tā kā tradicionāls ēdiens uz mūsu galda.
Latgales garšu mēnesī piedalās 40 uzņēmēji – ne tikai ēdināšanas nozares pārstāvji, bet arī saimnieki, kuri ikdienā šādus piedāvājumus nesniedz, radot īpašu un unikālu pieredzi apmeklētājiem.
Laura Spundere Latgales tūrisma asociācijas pārstāve
Tas kulinārais mantojums mūsu dienās pāriet nedaudz tādā citā aspektā, kur mēs uzsveram gan tradiconālas garšas un tradicionālas receptes, bet citkārt arī to, ka mēs spējam pagatavot un pasniegt kvalitatīvu ēdienu.
Lai gan Garšu mēnesis vēl turpinās, vislielāko interesi izpelnījies Krāslavas novada kulinārais piedāvājums. Arī Rēzeknes novada uzņēmēji pasākumu vērtē pozitīvi.
Rita Tērauda viesu mājas ‘‘Zaļā sala’’ saimniece
Ciemiņu skaits nebija pārāk liels, kopskaitā tie bija 16 – 17 cilvēki, bet priekš pirmās reizes tas bija ļoti labi, mums nevajadzēja saspringt, jo nebija mums tas mērķis nopelnīt lielo naudu.
Latgales Tūrisma asociācijas mērķis ir veidot Latgalē daudzveidīgu tūrisma piedāvājumu visa gada garumā, un Latgales Garšu mēnesis ir tikai sākums.
Laura Spundere Latgales tūrisma asociācijas pārstāve
Mēs ļoti gribējām aktivizēt mūsu pašus uzņēmējus, arī tos ceļotājus, un parādīt, ka Latgalē ir noteikti, ko darīt laikā, kad varbūt ārā nav tik patīkami laikapstākļi.
Vēl pēdējās marta dienās Latgales garšu mēneša piedāvājums būs pieejams Rēzeknes, Balvu, Preiļu, Līvānu un Krāslavas novados, kā arī Daugavpils un Rēzeknes ēdināšanas uzņēmumos.