Ēdināšanas nozare pēdējo gadu laikā valstī ir sarukusi par sešiem procentiem. Lielākoties to ietekmējusi pandēmijas krīze. Lai arī daudzi uzņēmēji atkopušies, nozari joprojām ietekmē nodarbināto trūkumus un atalgojums. Rēzeknē jau vairākas reizes organizēta izsole kafejnīcas telpām Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā “Zeimuļs”, taču nomnieku tā arī neizdodas atrast. Kā norāda citi uzņēmēji – ēdināšanas jomā Latgalē ir svarīga ne vien lokācija, bet arī infrastruktūra, savstarpējās attiecības ar apkārtējiem un izcenojums.
Par to, ka ēdināšanas nozare Latgalē zināmā mērā stagnē, liecina kaut vai tas fakts, ka Rēzeknes pilsētā ilgstoši nav iespējams atrast ēdinātāju. Rīkotas jau četras izsoles, bet visas neveiksmīgi.
Līga Springa ARPC “Zeimuļs” direktore
Gandrīz vai pilsētas centrā, blakus atrodas objekts “Pilskalns” Rēzeknes. Mums ir stāvvietas, kurās ērti var pieparkoties un nākt baudīt pusdienas vai vakariņas. Es domāju, ka topošajiem nomniekiem šī ir lieliska iespēja, lai attīstītu savu uzņēmējdarbību Rēzeknē. Cena no sākotnējās summas ir samazinājusies par 50 procentiem.
Rēzeknē pērn reģistrēts 31 ēdināšanas uzņēmums. Lielākoties tie jau ir savu nišu un vietu atraduši uzņēmēji. Pieredzējušā ēdināšanas uzņēmumā “IGGI” norāda, ka Latgalē nozarē jaunajiem izsisties nav viegli, jo darbu ietekmē piemērotu telpu trūkums, inflācija un darbaspēka neesamība.
Igors Nikitins SIA “IGGI” īpašnieks
Šodien tā situācija ir krietni sarežģītāka, jo krīze ir beigusies. Atpakaļ nozarē ir daudz cilvēku, kas grib turpināt iesāktās lietas. Tev vienkārši jābūt visu laiku kaut kādā nekustamo īpašumu tirgus dinamikā. Tev jāpēta, jāseko līdzi.
Situāciju ietekmē arī tas, ka darbiniekiem algas kļuvušas lielākas, kā arī trūkst tieši kvalificētu strādnieku. Arī citas izmaksas ir būtiski kāpušas, sākot ar pārtiku, beidzot ar telpu nomu.
Elīna Balgalve Ekonomikas ministrijas pārstāve
E-PASTS Algas ēdināšanas nozarē ir būtiski zemākas nekā vidēji tautsaimniecībā, līdz ar to uzņēmējiem jāsaskaras ar augstu konkurenci par darbaspēka piesaisti ne tikai ar konkurējošiem uzņēmumiem nozarē, bet arī ar citu nozaru uzņēmumiem. Tāpat izaicinājumus rada iekšzemes pieprasījuma sarukums, ņemot vērā demogrāfijas tendences, kā arī mainīgie patēriņa paradumi.
Ekonomikas ministrijas dati rāda, ka pēdējo četru gadu laikā ēdināšanas uzņēmumu skaits valstī samazinājies par sešiem procentiem. Runājot par sabiedrības paradumiem un to maiņu, Rēzeknē un Latgalē kopumā mēģina tiem sekot līdzi, saskatot potenciālu attīstībai.
Andris Kucins Latgales uzņēmējdarbības centra vadītājs
TELEFONINTERVIJA Vairs neesam gatavi veltīt laiku pie plīts, uzņemot viesus. Mēs pasūtam ēdināšanu vai nu uz mājām vai arī braucot, piemēram, ciemos. Arī paši svētkus bieži izvēlamies nosvinēt viesu mājā, iekļaujot ēdināšanu vai arī kafejnīcā.
Kopumā nozarē 2023. gadā strādāja aptuveni 26 tūkstoši nodarbināto. Ēdināšanas jomā nodarbināto skaits joprojām nav sasniedzis pirmspandēmijas līmeni.