Pastardienas krājumi, metāla saldumu kastes, padsmit iebiezinātā piena veidi – tie ir tikai daži no eksponātiem izstādē “Laikapaka. Pārtikas iepakojumā ierakstīts stāsts”, kas vēsta par to, kā laika joņos mainījusies ne vien pārtikas nozare un iepakojumu dizaini, bet arī veidojušies mūsdienu Latvijas ēšanas paradumi. Vienkopus savāktie etiķetes, iepakojumi, pirmās neatkarīgās Latvijas vēstures liecības kolekcijas autora Artūra Āboliņa pavadībā ļauj gremdēties atmiņās par bērnību – savdabīgajām garšām sen aizmirstiem kārumiem.
Iepazīt pārtikas iepakojumu ceļu laikmeta griežos un notvert nostalģiskas atmiņas par bērnības garšām – tā Rēzeknē nupat atklāts jauns tūrisma objekts izstāde “Laikapaka. Pārtikas iepakojumā ierakstīts stāsts”. Izstādes autors – doktorantūras students – Artūrs Āboliņš nu jau vairāk nekā 10 gadus aizraujas ar pārtikas iepakojumu pētniecību, taču pēdējos divus gadus cītīgi veidojis kolekciju – 20. gadsimta Latvijas un tajā ievesto teju visu pārtikas produkcijas iepakojumiem.
Artūrs Āboliņš Izstādes idejas autors
Iepakojums ir pirmais un pēdējais, ar ko sastopas cilvēks. Bieži vien nākotnē tas ir vienīgais, kas paliek, ar ko cilvēki var saskarties no pagātnes. Kā saka, katram produktam ir ne tikai sava garša, bet arī stāsts. Un tas stāsts bieži vien ir ierakstīts tajā iepakojumā – dizainā, sastāvā. Tas atspoguļo tā laika tendences – kas tajā laikā bija aktuāls.
Inese Silicka RTA 1. līmeņa studiju programmas “Pārtikas pārstrāde” direktore
Atrast pareizo cilvēku šeit, laboratorijā, kuram ir interese par vēsturi, par nezināmo Rēzeknē, un tas šoreiz bija Artūrs Āboliņš, jo mēs šobrīd faktiski pārdodam kā tūrisma objektu šo te stāstu par iepakojumu laikmeta griežos.
Starp eksponātiem Artūrs izceļ arī īpašus atradumus, piemēram, neatvērta desmitiem gadus veca medus burciņa, sīrupi, saules puķu eļļa, 1971. gadā ražots ābolu biezenis. Atrodama arī kara laika pastardienas maltīte – konservēts ūdens un sausās pārtikas briketes.
Pats vērtīgākais, kas pētījumos bija atrasts – īstās tehnoloģijas un receptes, kuras faktiski atļauj no jauna pat uzsākt ražošanu. Rakstot diplomu mehatronikā, tika uzbūvēta iekārta, ar ko vāra iebiezināto pienu un protams, pārtikas tehnologos jau tika izdomāts jauns iebiezinātā piena veids – iebiezinātais piens ar cukuru un zīļu kafiju.
Interese par pārtikas tehnoloģijām aizsākusies ar Rēzeknes piena konservu kombināta pētniecību – Artūrs iekļuvis pamestajā rūpnīcā, kur radusies vēlme saglabāt neskaitāmās vēstures liecības.Uzņēmums bijis viens no lielākajiem un atpazīstamākajiem iebiezinātā piena ražotājiem ne vien Padomju Savienībā, bet arī visā pasaulē.
Artūrs Āboliņš Izstādes idejas autors un kurators
Pārsvarā tas pirmais stends ir par Rēzeknes piena konservu kombinātu, jo tas ir Rēzeknes tāds galvenais vēsturiskais uzņēmums. Pakāpeniski tad aiziet uz jau saistošiem uzņēmumiem, kuriem bija sadarbība ar mūsu piena konservu kombinātu. Teiksim, cukurfabrikas, Liepājas kafija, “Laima” konfekšu ražotne un tā tālāk.
Konfekšu fabrika “Uzvara” ražoja dažādas ledenes metāla iepakojumos. Ja kaut kāds notikums bija, vajadzēja uztaisīt jaunu bundžiņu ar jaunu dizainu. Viņi arī ir autori zefīriem, dražejām. Pati latviskākā konfekte ir, protams, gotiņa.
Tematiski līdzās izstādei RTA pārtikas pārstrādes studenti prezentējuši savus topošos uzņēmumus un jaunradītos produktus, lai ne vien ieinteresētu nākotnes pircēju, bet arī parādītu Latgalē ražotās pārtikas attīstību.
Juris Carevs Topošā mājražošanas uzņēmuma saimnieks
Latgalē laikos var dzīvot zaļi un garšīgi. Pārsvarā mūsu ražošana ir sev, bet to, kas patīk mums – to piedāvājam arī citiem.
Izstāde “Laikapaka” Rēzeknē ir uz palikšanu un Rēzeknē domā, ka tā veidosies arī kā tūrisma objekts.