Stompaku purvā piemin nacionālos partizānus

Autors: Beatrise Borise - 8 marts, 2023 🕙 Lasīšanas ilgums: 4 min.

Otro gadu 2.marts kalendārā iekļauts kā Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres diena. Un jau divus gadus šī diena Stompaku purvā, kas vienlaikus ir arī Latvijas nacionālo partizānu apmetnes vieta, tiek atzīmēta ar atjaunotu bunkuru iesvētīšanu. Šogad piemiņas brīdis notika arī Augstasila kapos, kur uzstādīts piemineklis vienai no Stompaku kauju aculieciniecēm – Domicellai Pundurei.

Augstasila kapi Balvu novadā ir Domicellas Pundures atdusas vieta. Viņa bija starp tiem nacionālajiem partizāniem, kas 1945.gadā bija klātesoša Stompaku purva kaujās. Domicella Pundure aizgāja mūžībā pērn, bet šogad iesvētīts viņas ģimenei veltīts piemineklis.

Sergejs Maksimovs Balvu novada domes priekšsēdētājs

Domicellai Pundurei un Aleksandram Punduram. Viņi ir tā ģimene, kas 1945.g. iepazinās Stompaku partizānu nometnē, dibināja ģimeni un četru bērnu ģimeni izveidoja.

Uzstādītais piemineklis iesvētīts laikā, kad arī Stompaku purvā norisinājās nacionālo partizānu piemiņas pasākums. Lai arī šādi pasākumi kuplā pulkā tiek rīkoti jau vairākus gadus, šis ir tikai otrais gads, kad 2.marts iekļauts kalendārā kā Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres diena.

Ināra Mūrniece aizsardzības ministre

Latviešu nacionālie partizāni – tā bija ļoti, ļoti varonīga cīņa. Viņi zināja, par ko viņi cīnās. Viņi cīnījās par savu tautu, savu novadu, savām ģimenēm un par Latvijas neatkarības ideju. Tas bija karš, tā bija bruņota pretestība okupācijas varai ar ieročiem rokās. Padomju okupācijas laiks bija drūms, bet es domāju, ka tas bija tilts arī uz vēlmi pēc brīvības un mūsu neatkarības atjaunošanu.

Sergejs Maksimovs Balvu novada domes priekšsēdētājs

Aizvien labāk sāk izprast Latvijas vēsturi. Būtisku detaļu, pat ko mums ir jālepojas, nevis kā daži mēģina par to kautrēties. Kliedētu šo čekas un boļševiku propagandu attiecībā uz nacionālajiem partizāniem – kāpēc mēs cīnījāmies, ko mēs gribējām teikt. Jo šeit nacionālajiem partizāniem bija skaidrs mērķis – Latvijas valsts atjaunošana. Bija statūti, bija nolikumi, bija dokumenti, uz kuriem viņi balstījās. Un arī Latvijas valsts karogs, kas šeit plīvo vienkārši koka mastā, ir pilnīgi cita nozīme. Viņš arī plīvoja 1945.g.

Pērn Stompaku purvā tika atklāts baznīcas bunkurs. Šogad, turpinot attīstīt Latvijas nacionālo partizānu apmetnes vietu, šeit būvē divus jaunus bunkurus – nometnes štāba un apsardzes bunkuru – to reālajās atrašanās vietās. Pirms tam tur veikti arī arheoloģiskie izrakumi.

Zigmārs Turčinskis vēsturnieks

Teiksim no 2018.g. aiziet tāda lielāka popularitāte šai vietai ir. Jo pirmos gadus, kad es braucu uz šejieni un pirmo reizi biju šeit un pētīju, tas bija kaut kāds 2005., 2006.g., tad šeit pat nebija iemītas taciņas. Te tikai zinātājs varēja parādīt, kā vispār mežā aiziet līdz šai vietai. Nu, un šobrīd šeit jau ir, nu, jau ikgadējs piemiņas pasākums. Principā prieks par to, ka tas ir izveidojies. Un tas arī audzina patriotisko audzināšanu, un jaunatnei un cilvēkiem vispār iepazīt Latvijas vēsturi un pretošanās kustību, un nacionālo partizānu cīņas.

Iecerēts, ka līdz ar bunkuru būvniecību interese par Stompaku purvu augs, un tas būs būtisks solis notikumu, kas šeit norisinājās 1945.gadā, izzināšanā, jo īpaši jauniešu vidū. Tāpat Balvu novada pašvaldībā atklāj, ka iespēju robežās turpinās labiekārtot Latvijas nacionālo partizānu apmetnes vietu, atjaunojot bunkurus.

Dalies:

Pa Pirmā pasaules kara pēdām Latvijā un Lietuvā

Hibrīdkara uzbrukumi uz Baltkrievijas robežas turpinās

Līdzīgi raksti