Izaicinājumi ziemā ukraiņu palīdzības punktos pierobežā

Autors: Ausma Sprukte-Kozule - 20 decembris, 2022 🕙 Lasīšanas ilgums: 5 min.

Sals ar sniegputeņiem, tehniskas ķibeles un palīdzīgu roku trūkums – tie ir galvenie izaicinājumi, ar ko tagad ik dienu saskaras brīvprātīgie ukraiņu palīdzības punktos pierobežā. Turklāt arī emocionāli grūtāk ir uzklausīt bēgļu pieredzes stāstus, kas ziemas apstākļos kļūst arvien skaudrāki. Grebņevā Kārsavas novadā ukraiņu plūsma uz Eiropu ir lielāka, tāpēc tur nedēļas nogalē uzstādīta apsildāmā telts.

Beidzot uz laiku esam novērsuši kritisko situāciju Grebņevā – stāsta brīvprātīgie no biedrības “Tavi draugi”, kas jau trīs mēnešus darbojas palīdzības punktā ukraiņiem. Viņi ir gandarīti, ka jau vairākas dienas kara bēgļi ilgstoši gaidot transportu var sasildīties, uzlādēt viedierīces un gūt pajumti ziemas apstākļiem piemērotā teltī. Atbalsts tam gan gūts no sabiedrības, nevis valsts puses.

Monta Vecozola biedrības “Tavi draugi” pārstāve

Privāta iniciatīva, privāta palīdzība. Tas gan nav īsts ziedojums. Mums telts ir aizdota, mums to ir jāatdod atpakaļ. Tikmēr mēs meklēsim finanses un risināsim, vienkārši pirksim paši. Silene, piemēram, ir samērā maz noslogots punkts, tur tiek galā ar kemperi, Terehovā atkal nav lielie autobusi tāda izteikta specifika.

Inga Zagorska biedrības “Tavi draugi” brīvprātīgā

Protams, lielais iztrūkums līdz šim bija šī apsildāmā telts, jo mēs ar šo savu aprīkojumu nespējām vairāk sasildīt ukraiņus. Personīgās sajūtas ir gana liela vilšanās sistēmā. Mēs to ziemu izturēsim, lai kāda tā būtu. Zinu, ka arī cilvēki palīdzēs, tāpēc nu… laikam no valsts vairs nevajag neko… tikai, lai neizmet mūs ārā no šejienes!

Palīdzēt ukraiņiem, kas kara dēļ spiesti pamest mājas, ziemā kļūst arvien izaicinošāk gan emocionāli uzklausot pieredzi, gan fiziski veicot vairāk darba un risinot tehniska rakstura problēmas.

Monta Vecozola biedrības “Tavi draugi” pārstāve

Ļoti liela vēja gadījumā ir gadījies, ka mums kaut kas iet pa gaisu, ļoti liela sala gadījumā atkal viss izsalst, vienmēr var nokūpēt kāds pagarinātājs, var rasties cita veida traucējumi. Mums ir pazudusi arī elektrība gandrīz uz pusdienu. Pagājušajā nogalē sākās sniegputeņi un tad meitenes principā pusi no laika vismaz un, ja vēl vairāk, vienkārši tīrīja sniegu.

Inga Zagorska biedrības “Tavi draugi” brīvprātīgā

Iepriekšējā maiņā bija ģimene: mamma, tētis un astoņi bērni no pieciem mēnešiem līdz 17 gadiem un viss, kas viņiem bija mugurā, tas arī bija viss, kas viņiem ir līdzi. Ieradās vīrietis, kurš ir tādā vieglā vasaras apģērbā, tātad Policija viņu no Krievijas puses bija atvedusi uz robežu. Oficiāli viņš ir deportēts no Krievijas. Tātad viņš ir ar dokumentiem un tikai ar vasaras apģērbu. Mēs viņu saģērbām, mēs viņam iedevām zupu, tēju. Šobrīd kārtojam biļetes uz Ukrainu.

Deportētais Maksims Ukrainā nav bijis astoņus gadus, viņam nav telefona un trūkst priekšstata par mājās notiekošo. Palīdzības punktā šis ir pirmais šāda veida gadījums, turklāt vīrietis cer atgriezties Žitomirā pie ģimenes.

Maksims Ukrainas pilsonis no Krievijas

Dokumentus atdeva un viss – ej. Teica, lai šurp atnāku un te palīdzēs ar padomu. – Tas ir svarīgi, ka ir šāds punkts? – Protams! Tas ir visiem cilvēkiem vajadzīgs! – Un tā attieksme pret jums kā pret ukraini, kāda bija Krievijā? – Sūdīga. Bet ieslodzīto centrā… es neieteiktu pat pret suņiem tā izturēties.

Ziemai pieņemoties spēkā atbalsta punktos ukraiņiem trūkst arī palīgu. Brīvprātīgie ļoti cer, ka aktīvāk iesaistīsies tieši tuvējās apkārtnes iedzīvotāji, kam transporta izmaksas un iespēja darboties īsākas maiņās ir lielāka, nekā tiem, kas šurp brauc no Rīgas mēnesī vismaz divas reizes uz vairākām diennaktīm. Tāpat aizvien svarīgi ir arī ziedojumi.

Inga Zagorska biedrības “Tavi draugi” brīvprātīgā

Siltais apģērbs, zābaki, zeķes, cimdi, zupas! Uzvāriet katliņu, atvediet pie mums vai tēju vai šķīstošo kafiju. Tās ir tās lietas, kas iet visātrāk un sasilda visātrāk. Ir ziema. Mēs slimojam paši un cilvēku resurss ir tiešām tas, kā mums ļoti pietrūkst. Ja jūs jūtat, ka varat atbraukt uz dienu vai divām, tiešām sazinieties ar mums! Maiņā būs klāt arī pieredzējis cilvēks.

Monta Vecozola biedrības “Tavi draugi” pārstāve

Mums šobrīd nokomplektēta tiešām fantastiska brīvprātīgo komanda. Tiešām fantastiski cilvēki, kas to dara atkārtoti. Diezgan stabila, bet vēl arvien trūkst palīdzīgas rokas.

Projektu par pierobežas palīdzības punktu ukraiņiem uzturēšanu līdzfinansē organizācija “PSPM” no Polijas un pagaidām stabilu atbalstu tā ir gatava nodrošināt līdz nākamā gada martam.

Dalies:

Ludzā norisināsies Ziemassvētku tirdziņš

Iepriecina Nīcgales grupu dzīvokļu iemītniekus

Līdzīgi raksti