Ukrainas atbalstam Preiļu novada Riebiņos izskan labdarības koncerts

Autors: Inese Brīvere - 1 decembris, 2022 🕙 Lasīšanas ilgums: 6 min.

Preiļu novada Riebiņos izskanēja labdarības koncerts Ukrainas atbalstam, vienkopus uz skatuves pulcējot māksliniekus gan no Latvijas, gan no Ukrainas sadraudzības pilsētas Ņižinas. Tā ietvaros gan viesi, gan Preiļu un Līvānu novadu amatierkolektīvi priecēja ar savu valstu solo repertuāru, savukārt skatītāji ziedoja līdzekļus Ņižinas pilsētas iedzīvotāju atbalstam.

Nedēļas garumā Preiļu novada pašvaldība uzņēma 5 ukraiņu mākslinieces no sadraudzības pilsētas Ņižinas, lai kopā ar Preiļu un Līvānu novadu amatierkolektīviem sadziedātos labdarības koncertā, baudot daudzveidīgās melodijas, kā arī gūtu līdzekļus karā izpostītās valsts atbalstam.

Anete Urka pasākuma organizatore LTG

Tātad līdzekļi aizies gan tiem ukraiņiem, kas dzīvo pie mums Preiļu novadā, gan organizējot palīdzības kravas, humānā palīdzība, kas aiziet uz mūsu sadraudzības pilsētu Ņižinu. Šādi pasākumi, svarīgi notikumi un svarīgas uzvaras, ko gūst ukraiņi kara frontē, tas vienmēr dod tādu kā nelielu grūdienu, lai cilvēki atkal saņemtos, atkal sakoncentrētos, apvienotos un dotu lielākus ieguldījumus.

Šāda mēroga koncerts novadā ir pirmo reizi un, kamēr ukraiņu tauta ziedo sevi, tikmēr šeit, Latvijā, daudzi vēlas kaut ko izdarīt, lai karš beigtos ātrāk, kaut vai iemetot savu artavu ziedojumu kastītēs koncerta norises vietā.

Arnis Slobožaņins grupas «Dabasu Durovys» solists LTG

Mēs aktualizējam to, kas pie viņiem notiek, un es personīgi vienmēr tā skeptiski izturējos pret to visu. Nu mēs padziedam un ko tālāk? Iesim karot? Nu es, piemēram, nebraukšu karot. Bail. Reāli bail. Bet tad ukraiņi, kas saka, kuri ir tur Ukrainā, studenti, ar ko kopā esmu mācījies, viņi saka, bet tas ir labi, ka jūs dziedat, ka darāt to, ko protat, lai atgādinātu par to, kas notiek Ukrainā.

Latvijā ik dienas turpinās ierastā dzīve, bet ne tik tālu aiz mūsu valsts robežām kauc sirēnas, krīt bumbas, iet bojā cilvēki un bērniem nav normālu iespēju mācīties. Tomēr, neskatoties uz kara šausmām, ukraiņu jaunietes studē estrādes vokālu Kultūras un mākslas koledžā, kur pasniedz arī Ņina Krutjko.

Ņina Krutjko Ņižinas sologrupas mākslinieciskā vadītāja

Pa šo laiku pie mums visās mācību iestādēs un sabiedriskās iestādēs ir ierīkots daudz slēptuvju, veikts darbs un uzbūvēti bunkuri, bumbu patvertnes. Un ar pirmo trauksmes signālu pie mums visi ļoti ātri 2-3 min laikā nokāpj bumbu patvertnē. Mēs neraudam, mēs cenšamies turēties. Humora izjūta, saliedētības izjūta palīdz ne vien puišiem frontē. Katram darbā jābūt savai nišai. Pie mums gan pilsēta, gan katrs cilvēks ne tikai mūsu pilsētā, bet visā Ukrainā sniedz savu artavu mūsu puišu uzvarai.

Tā izveidojās kultūras fronte, kurā šobrīd gan Ukrainas teritorijā, gan daudzviet ārpus tās, labdarības koncerti neapsīkst.

Marina Denisenko, Olga Parkhomenko, Oleksandra Ševeļova, Poļina Hnipela Ņižinas solistes

Kamēr mūsu puiši, mūsu kareivji cīnās par mums frontē, mēs darām visu iespējamo, lai atjaunotu mūsu kultūru valsts iekšienē, kā arī sadarbībā ar citām valstīm, rādot, ka mēs esam dzīvi, mēs augām un attīstāmies, un mūs nekas nesalieks.

Miljoni Ukrainas iedzīvotāju savu valsti ir pametuši, taču tas nenākas viegli.

Marina Denisenko, Olga Parkhomenko, Oleksandra Ševeļova, Poļina Hnipela Ņižinas solistes

Es biju aizbraukusi prom uz Itāliju, bet, godīgi sakot, kad tu aizbrauc. Ar ķermeni tu esi prom, bet dvēsele tik un tā paliek tur, jo tur ir tavi tuvinieki. Tu pārdzīvo un nevari ar to samierināties. Es tur biju maksimums 3-4 mēnešus, es ilgāk nevarēju un braucu mājup. Man vecāki kliedz un saka, nevajag braukt, bet es nevaru.

Lai nepadotos, ticību uzvarai sniedz arī dziesmas.

Marina Denisenko, Olga Parkhomenko, Oleksandra Ševeļova, Poļina Hnipela Ņižinas solistes

Es domāju, šodien ļoti iedvesmo dziesma “Červona kaļina”. Tā vienkārši ir nereāla, sniedz spēcīgu vēstījumu, emocijas, tā reāli nodod pilnībā visus mūsu pārdzīvojumus.

Riebiņu kultūras centra skatuvi pieskandina popgrupa «Lāsītes», Rožupes jauniešu deju kolektīvs «Daidala», Līvānu novada KC jauktais koris «Rubus», iepazīstinot Ņižinas solistes arī ar latviešu deju un dziesmu repertuāru.

Marina Denisenko, Olga Parkhomenko, Oleksandra Ševeļova, Poļina Hnipela Ņižinas solistes

Mēs mācījāmies dziesmu šim koncertam un šodien to nodziedāsim kopā ar jūsu kori. Tā ir ļoti interesanta mūzika un interesanta valoda. Es to biju iedomājusies savādāk.

Kopīgā dziesma saliedē un palīdz “redzēt biezākā tumsā” un ticēt, ka Ukrainas jauniešiem nenāksies “pasaulē loku mest”.

Marina Denisenko, Olga Parkhomenko, Oleksandra Ševeļova, Poļina Hnipela Ņižinas solistes

Mana principiāla pozīcija – es neaizbraucu no valsts, jo uzskatu, ka vajadzīgi cilvēki, kas to atjaunos, attīstīs, izaudzēs kā bērnu. Es redzu sevi Ukrainā, redzu sevi radošā darbībā, lietā, ar ko nodarbojos šobrīd. Es esmu mūzikas režisore, attīstu mūzikas teātri – bērnu teātra virzienu. Visa ukraiņu tauta dzīvo šodien vienai dienai, plānot un sapņot ir ļoti labi, bet, piemēram, kā es iedomājos savu dzīvi pēc 5 gadiem, – es pabeidzu universitāti un beidzas karš!

Labdarības koncerts norisinās Eiropas Vietējās solidaritātes dienu ietvaros, kad pašvaldības vairākās Eiropas valstīs rīko aktivitātes par ilgtspējīgas attīstības un sadarbības tēmām. Šis koncerts tiek rīkots Eiropas Savienības līdzfinansēta attīstības sadarbības projekta “Strādājot kopā iespēju sniegšanai vietējām un reģionālajām pašvaldībām attīstības veicināšanai ES partnervalstīs” ietvaros, ko Latvijā īsteno Latvijas Pašvaldību savienība.

Ņina Krutjko Ņižinas sologrupas mākslinieciskā vadītāja

Mēs esam jums tik pateicīgi, un esam sajūsmā par jūsu atvērtību un gatavību palīdzēt grūtā brīdī mūsu tautai, ka vienkārši noliecu galvu jūsu priekšā. Liels jums paldies!

Dalies:

“Runoj Latgola” – speciālizlaidums par ukraiņiem izglītībā

Bažas par drukātās preses abonentu skaita kritumu

Līdzīgi raksti