Ukraiņu skolēni mācās Latvijas izglītības iestādēs

Autors: Beatrise Borise - 24 novembris, 2022 🕙 Lasīšanas ilgums: 6 min.

Karadarbības dēļ Ukrainā Latvijas izglītības iestādēs šobrīd kopā ar latviešu bērniem izglītību apgūst arī vairāki tūkstoši skolēnu no Ukrainas. Viena no šādām skolām ir arī Rēzeknes 5. pamatskola. Mācību process gan nav vienkāršs, jo izglītības programma ukraiņu skolēniem ir tāda pati kā latviešu skolēniem, turklāt kopš šī mācību gada izglītība jānodrošina latviešu valodā. Lai atvieglotu mācību vielas apgūšanu, gan palīdzētu iejusties jaunajā vidē, Rēzeknes 5. vidusskolā latviešu valodu ukraiņu bērniem māca Daiga Stavska, kas, lai gan ir latviete, arī ir kara bēgle. #SIF_MAF2022

Rēzeknes 5.pamatskolā šobrīd starp latviešu skolēniem mācās arī 32 bērni no Ukrainas, kas Latvijā ieradušies, bēgot no kara šausmām. Vislielākais ukraiņu skolēnu skaits jeb septiņi bērni ir 3.klasē, taču, kā atklāj skolas direktore Vija Poikāne, ukraiņu skolēni ir visās grupās no 1. līdz 9. klasei. Starp viņiem arī Romāns un Marija, kuri mūs pārsteidza ar to aizrautību, ar kādu viņi apgūst latviešu valodu.

Romāns un Marija Rēzeknes 5.pamatskolas skolēni no Ukrainas

Cik sen jūs jau mācāties latviešu valodu? —Mēnesi vai divus. – Apmēram piecus mēnešus, varbūt mazāk. – Kā jums šķiet, šī valoda ir grūta? – Viegla! – Man grūta. – Kas tev šķiet sarežģīts? – Latviešu valoda nav līdzīga nevienai citai valodai – ne angļu, ne ukraiņu, ne krievu valodai. – Tev patīk latviešu valoda? —! —Kāpēc? —Nezinu, vienkārši padodas mācīties valodas, tāpēc man patīk. – Es varu pastāstīt par sevi, pateikt, kāda šodien ir diena.

Latviešu valodu ukraiņu bērniem Rēzeknes 5.pamatskolā māca Daiga Stavska, kas arī šajā pavasarī Latvijā ieradās no Ukrainas kopā ar vīru kā kara bēgle. Tomēr Daigas dzīves ceļš cieši saistīts ar Rēzekni, kas ir sievietes dzimtā pilsēta.

Daiga Stavska latviešu valodas skolotāja ukraiņu bērniem

Tā viss atnāca… Diploms, jā, es esmu beigusi LU filologus un kaut kad man arī tas bija sapnis strādāt skolā, bet dzīve tā izveidojās un visu samainīja, ka ceļš aizveda uz Ukrainu. Tagad, kad atgriezos, viss tā izkārtojās, ka es atgriezos atpakaļ skolā, ka noderēja diploms. Ukrainā es to nedarīju, Ukrainā man bija sava reklāmas firma. Tas tiešām tā ir ļoti interesanti, kad atgriezies savā skolā ne tika kā skolnieks, bet jau kā skolotājs pēc daudziem gadu desmitiem.

Vija Poikāne Rēzeknes 5.pamatskolas direktore

Tas mūsu veiksmes stāsts ar Daigu… nu, viņu atrada pagājušogad 6.pamatskola un viņa sāka strādāt. Tad mēs uzzinājām, ka ir tāda skolotāja, un tad, kad noskaidrojās, ka visi šie bērni pāriet mācīties uz mūsu skolu, protams, mēs uzrunājām Daigu un esam ļoti priecīgi, ka viņa strādā mūsu skolā.

Uzticību Daiga Stavska iemantojusi arī izglītojamo vidū, kuri viņu mēdz dēvēt par otro mammu. Par vienu no saviem galvenajiem uzdevumiem Daiga atzīst palīdzību ukraiņu skolēniem iejusties skolas un vienaudžu vidū, gan rūpes, lai mācību process bērniem būtu aizraujošs.

Daiga Stavska latviešu valodas skolotāja ukraiņu bērniem

Es pati izvēlējos sev tādu procesu, jo es saprotu, ja es ar viņiem runāšu stingri, viņiem negribēsies nemaz mācīties. Es ar viņiem mēģinu runāt, spēlēt, tulkot un visu laiku lai viņi saprastu, ko es jautāju. Lai viņi veikalā varētu saprast, ko viņiem saka, lai viņi varētu laukā vismaz sarunāties. Un viņiem tādas stundas notiek trīs četras reizes nedēļā. Mēs ar viņiem varam vairāk nodarboties, jo viņiem jāsāk viss no paša sākuma, no ābeces. Viss atkarīgs no katra bērna spējām. Vienam vieglāk dodas valodas, otram grūtāk.

Bažas ir par mācību programmas apgūšanu, kas visiem skolēniem ir vienāda, turklāt pēc Izglītības un zinātnes ministrijas nostādnes mācību process skolās, tostarp ukraiņu bēgļu bērniem, jānodrošina latviešu valodā.

Vija Poikāne Rēzeknes 5.pamatskolas direktore

Septembrī bija ļoti grūti, jo informācijas bija ļoti maz. Nu, tagad pakāpeniski arī IZM organizē seminārus, ir šie te vebināri, ir šīs te prezentācijas, kuras tiek atsūtītas uz skolu. Viens no izaicinājumiem arī šo skolēnu vērtēšana, jo viņiem tie nosacījumi, lai varētu pabeigt klasi, ir tādi paši kā mūsu skolēniem. Viņi tiks pārcelti, ja viņiem nebūs vairāk nekā divi nepietiekami vērtējumi.

Lūgta atklāt nākotnes plānus, Daiga Stavska atzīst, ka atgriezties Ukrainā vismaz pagaidām neplāno. Ir rasta sajūta, ka tomēr Latvijā ir viņas mājas.

Daiga Stavska latviešu valodas skolotāja ukraiņu bērniem

Kā būs tālāk, es nezinu… vai es palikšu strādāt skolā, vai es būšu vajadzīga te skolā, varbūt mans dzīves ceļš aizvedīs atkal kaut kādā citā jomā. Dzīve parādīs! Pagaidām es esmu vajadzīga šeit!

Dalies:

Latvijas Republikas proklamēšanas 104.gadadienas svētku koncerts Balvos

Andris Kačkāns – seno amatu meistars Latvijā

Līdzīgi raksti