RMDV projektā apgūst arī ukraiņu tradīcijas gleznošanā

Autors: Ausma Sprukte-Kozule - 18 novembris, 2022 🕙 Lasīšanas ilgums: 6 min.

Valsts svētku nedēļā Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas skolēni kopā ar pedagoģi no Ukrainas pilsētas Izjumas apguva senu ukraiņu tradicionālo glezniecības stilu – Petrikovskaja. Šāda iespēja skolotājai, kurai kara dēļ kopā ar ģimeni nācās pamest mājas un nu jāmeklē darbu Rēzeknē, rasta pateicoties Eiropas Savienības jaunajai regulai. Tā pieņemta uzreiz pēc kara sākuma un paredz, ka Erasmus+ programmas projektu līdzekļus var izmantot arī Ukrainas bēgļu uzņemšanai. #SIF_MAF2022

Mums vajadzēs kopā ar jums uzzīmēt aplīšus. No vienas puses, no otras puses un iekšā. Otiņa mums praktiski krustojas kā mēs riekstiņā darījām. Atceraties?

Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņiem gleznot tradicionālos ukraiņu rakstus māca kara bēgle no Ukrainas – Lilija. Savās mājās viņa bija skolotāja mākslas skolā un nu priecājas par katru darba un pieredzes apmaiņas iespēju. Četru dienu garumā viņa topošos māksliniekus iepazīstina ar Petrikova glezniecības stilu.

Liliia Maliarova (Ukraina) Mākslas skolas skolotāja no Harkivas apgabala Izjumas pilsētas

Tā ir ukraiņu tradicionālā glezniecība, kas radās 18. gadsimtā Ukrainā Petrikovskas ciemā Dņepropetrovskas apgabalā un mūsdienās tā strauji attīstās ne tikai Ukrainā, bet arī pasaulē. Bērni ir ļoti talantīgi, ļoti patīk strādāt ar jūsu bērniem.

Agra Ritiņa RMDV Mākslu izglītības programmas vadītāja

Tehnika, kas ir arī skatoties filmas un, ne tikai filmas, ir redzētas arī sadzīvē uz traukiem šie ziedu elementi. Ļoti interesanti, ka sākumā mums mācīja gleznot ar otiņām, kas ir taisītas no kaķa spalvām, jo tad var ļoti, ļoti tievu, smalku svītriņu ievilkt un tad uzliekot to otiņu pareizi – tāda kā pilīte veidojas.

Liliia Maliarova (Ukraina) Mākslas skolas skolotāja no Harkivas apgabala Izjumas pilsētas

Tā kā es strādāju Ukrainā par skolotāju Mākslas skolā, atnācu šurp meklēt darbu, bet tā kā es nepārvaldu valodu, man piedāvāja piedalīties tādā brīnišķīgā projektā, kas prezentē Ukrainas kultūru.

Projektu “Daudzveidīgi risinājumi mākslas un dizaina izglītības pielāgošanai mūsdienu darba tirgū” RMDV īsteno Erasmus+ programmas gaitā un kopumā tajā iekļautas 26 dažāda veida aktivitātes ar mērķi jauniešu vidū veicināt kultūras mantojuma saglabāšanu, nodrošināt tā izpēti un apgūtās zināšanas nodot citiem. Līdz šim gūto pieredzi jaunieši vērtē atzinīgi.

Samanta Moroza Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas 1. kursa audzēkne

Sākumā bija nedaudz sarežģītāk, kamēr tu tā kā iepraktizējies tās līnijas vilkt, lai tās tur ir ar perfektiem asiem galiņiem, bet, kad sanāk, tad īstenībā ir diezgan jautri un šis arī būtu kaut kas, ko es labprāt darītu savā brīvajā laikā.

Elita Popova Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas 1. kursa audzēkne

Ko tieši tu gleznoji virsū? – Daudz puķes dažādā veidā un arī lapas. Man vispār ļoti patika zīmēt, tikai uz auduma ir nedaudz grūtāk.

Aleksandra Ņikitina Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas 1. kursa audzēkne

Tas ir ļoti interesanti un man patīk tā zīmēt. Es domāju, es mājās arī tā zīmēšu.

Signija Kulačkovska Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas 1. kursa audzēkne

Kaut kas ir līdz šim mēģināts līdzīgs? – Nē, vispār. Tieši šajā tehnikā pirmo reizi.

Agra Ritiņa RMDV Mākslu izglītības programmas vadītāja

Viņi, pirmkārt, uzzina tradīcijas, šajā gadījumā Ukrainas tradīcijas. Viņiem ir komunikācija, savstarpējā komunikācija. Ienāk cits skolotājs, cita tradīcija, arī cita pieeja un sākumā pirmajā stundā viņi bija tādi nedaudz uzmanīgāki, klusāki, bet tagad jau jūt, ka paši regulē, viens otram palīdz.

Projektā iesaistīt skolotāju no Ukrainas izdevās tādēļ, ka jau uzreiz sākoties karam Eiropas Savienībā pieņemta regula, kas nosaka iespēju Erasmus+ projekta līdzekļus izmantot arī Ukrainas bēgļu uzņemšanai. Lilija nāk no karā plaši nopostītās Izjumas pilsētas, pēc projekta šaipus turpinās meklēt pastāvīgu darbu, bet tuvojoties dažādiem svētkiem cer iepriecināt citus ar pašas gleznotām apsveikuma atklātnēm.

Liliia Maliarova (Ukraina) Mākslas skolas skolotāja no Harkivas apgabala Izjumas pilsētas

Māja ir palikusi, bet kopumā infrastruktūra ļoti cieta, tāpēc… Tur nav ne skolu, ne bērnudārzu, ar bērniem tur nekādi neatgriezīsies. Gribas uz mājām, protams, jā. Atbraukt uz šejieni – tā nebija mūsu izvēle, tādi izveidojās apstākļi. Tik un tā ļoti gribas uz mājām, protams. Kad viss rimsies, atjaunosies, mēs obligāti atgriezīsimies.

Polīna Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas 1. kursa audzēkne

Mani sauc Polīna Buhaļska. Es esmu ukrainiete. Arī saistībā ar karu esmu atbraukusi uz šejieni. 01:34 + 01:15 Šeit ir ļoti draudzīgs kolektīvs, ļoti forši skolotāji. Man šeit ļoti patīk. Vārdus, kurus es vēl nesaprotu, man palīdz iztulkot.

Tuvojoties Latvijas proklamēšanas gadadienai projekta komanda aicina sabiedrību novērtēt tādas vērtības kā dzīvība, brīvība un miers savās mājas.

Liliia Maliarova (Ukraina) Mākslas skolas skolotāja no Harkivas apgabala Izjumas pilsētas

Visi vēlas mieru, visi vēlas dzīvot mierīgi. Es domāju, ka mēs līdz tam nonāksim. Maziem solīšiem, katrs savu darbu tajā ieguldīsim.

Agra Ritiņa RMDV Mākslu izglītības programmas vadītāja

Cienīt to vietu, kurā tu šobrīd atrodies. Tas arī man tā liekas ļoti svarīgi, ka jebkur, ja es esmu savās mājās, tad es izkopju savas mājas tradīcijas, saknes, savu valodu. Es tiešām novēlu Ukrainai mieru un, liekas, ienākot mieram Ukrainā ienāks miers arī mūsu sirdīs, arī Eiropā un bērnos arī tāpat.

Jau tuvākajā laikā Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolā kā veltījums svētkiem būs atklāta arī izstāde, kurā apkopos projekta gaitā tapušos ukraiņu tautai raksturīgos gleznojumus uz t-krekliem, taburetēm un mozaīkām.

Dalies:

Noslēgumam tuvojas projekts “Kaunata runā Eiropā!”

Preiļu novadā atzīmēta Latvijas Republikas proklamēšanas 104. gadadiena

Līdzīgi raksti