Lāčplēša diena Balvos

Autors: Beatrise Borise - 15 novembris, 2022 🕙 Lasīšanas ilgums: 4 min.

Novembris latviešiem ir īpašs mēnesis, kad svinam Lāčplēša dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas dienu. Šogad Lāčplēša diena Balvu novadā aizvadīta ar plašu svētku programmu, tostarp lāpu gājienu un svinīgo pasākumu pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem.

Lāčplēša dienas vakars Balvos sākās ar ekumēnisko dievkalpojumu Balvu evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Šajā reizē, ņemot vērā notikumus pasaulē, garīdznieki aicināja klātesošos savās lūgšanās jo īpaši pateikties Latvijas armijas karavīriem par izcīnīto uzvaru 1919.gada 11.novembrī, gan novērtēt iespēju dzīvot zem mierīgām debesīm.

Uzreiz pēc dievkalpojuma balvenieši kuplā skaitā pulcējās lāpu gājienam.

Balvu ielas pārtapa par simbolisku mazu uguntiņu upi, kas vijās no Balvu evaņģēliski luteriskās baznīcas līdz piemineklim Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem. Tā pakājē ik gadu šaipus notiek Lāčplēša dienas svētku kulminācija.

Mareks Jermacāns ZS 31.kājnieku bataljona komandiera pienākumu izpildītājs, kapteinis

Ik gadu 11.novembrīLatvijas brīvības cīnītāji. Kritušo piemiņa mumsun nekad nezaudētu.

Sergejs Maksimovs Balvu novada domes priekšsēdētājs

Patiesībā tas ir tāds brīdis, kad mēs aizdomājamies, kas man ir Latvija, vai es esmu patriots un ko man nozīmē brīvība. Protams, arī man, it īpaši varbūt šajā kara tādā gadā, kad mēs patiešām, gan es izjūtu varbūt ne mūsu zemes karu, bet kopumā Eiropā. Tas dod iespēju novērtēt to, ka mūsu senči ir izcīnījuši brīvību, bet mūsu svētākais uzdevums tagad to arī nosargāt.

Lāčplēša dienas svinīgo pasākumu apmeklētāji atklāja, ka šogad līdzcilvēkos novērojuši patriotiskāku noskaņojumu kā citus gadus. Viņuprāt, ne vien Lāčplēša diena, bet viss novembris ir laiks, kad īpaši var izjust vienotības sajūtu ar savu tautu.

Agnese, Gunita, Alīna, Annija balvenietes

An: Sākot jau 1.novembrī vienmēr man piesprausts ir karodziņš, ļoti patīk klausīties patriotiskās dziesmas. Al: Tas ir prieks būt visiem kopā, izrādīt cieņu savai valstij. Tas ir tāds, kā man šķiet, latvieša pienākums. G: Jā, tā laikam ir daļa no tā, kas mēs esam latvieši, no tā, ka mēs esam šīs zemes cilvēki, un tā ir tā sajūta, ka tu savu valsti sajūti tieši šādos brīžos, ne tikai ikdienā, bet šie brīži ir tādi, nu, pavisam īpaši. A: Jo mēs esam daļa no Latvijas un šī kopā būšana un šis mirklis ir tāds maģisks, tāpēc mēs vienmēr nākam uz šejieni un esam kopā, un aizdedzam šo svecīti savai Latvijai.

Balveniete

Tiešām labas, vislabākās, jo jaunatnes tik daudz! Man patīk bērniņi.

Māris, Selva, Ineta balvenieši

I: Mēs ar ģimeni cenšamies katru gadu nākt. Nu, tētis šodien ir prom, gaidām, vakarā būs, arī mājās pasēdēsim, pasvinēsim. Galvenais, kas prasīja, ka jāiet. Un dārziņā teica pēc tam izstāstīsiet, vai gājāt vai nē un kā tas notika. M: Man patika, kad mēs gājām ar lāpām! S: Mēs gājām lāpu gājienā un es novēlu, lai Latvija vienmēr būtu stipra!

Dalies:

Latgales reģiona uzņēmēji tiek godināti “Latgales dienā 2022”

Antona Rupaiņa muzejā izveido atklāto krājumu

Līdzīgi raksti