Dagdā viesojas projekta “Tīkls jaunai Eiropai” darba grupa

Autors: Ausma Sprukte-Kozule - 1 novembris, 2022 🕙 Lasīšanas ilgums: 4 min.

Lai diskutētu par Eirobarometra pētījumiem un eiroskepticismu, kā arī iepazītos ar Krāslavas novada pašvaldības Dagdas pilsētas un pagastu apvienības realizētajiem Eiropas Savienības fondu atbalstītajiem projektiem, Dagdā un tās apkārtnē vairāku dienu garumā viesojās Rumānijas, Ungārijas un Itālijas pārstāvji. Turklāt visi kopā viņi šobrīd īsteno programmas “Eiropa pilsoņiem” projektu “Network for a new Europe”/Tīklošanās Eiropā – NET4EU”.

Jaundomes muižā kopā sanākuši vietējie iedzīvotāji, kultūras darbinieki, kā arī viesi no Ungārijas, Itālijas un Rumānijas. Šeit notiek eiroskepticismam un tā ietekmei Eiropas Savienības turpmākajā attīstībā veltīta konference. Tas ir arī viens no galvenajiem pasākumiem programmas “Eiropa pilsoņiem” projektā “Network for a new Europe” jeb “Tīkls jaunai Eiropai”.

Marija Mickeviča projekta koordinatore Latvijā, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas direktore

Tieši skolu jaunatnei, izglītības iestāžu pedagogiem, jauniešu darbiniekiem veicam dažādas izglītojošās lekcijas par tēmām, kas saistītas ar Eiropu. Lūk arī viens no centrālajiem fokusjautājumiem ir par to, kā mūsu cilvēki uztver Eiropu, eiro skepticismu? Eiroskepticisms tās ir dažādas idejas, domas, kas ir pretējas eirooptimistam.

Starpvalstu projekts ar pārtraukumiem kovidapstāļu dēļ notiek vairākus gadus, tagad atkal atsācies ar tikšanos klātienē un trīs dienu viesošanās reizē ārzemju partneri izzināja, kā Dagdā un tās apkārtnē veicas ar Eiropas Savienības fondu atbalstīto projektu īstenošanu.

Dorka Aron projekta koordinators no Peštas apgabala Ungārijā

Mēs arī varējām apmeklēt daudzas organizācijas šeit Dagdā un redzēt, ar cik ļoti lielu entuziasmu un profesionālismu katrs veic savu darbu. Laukos strādā jauni cilvēki, attīstās tūrisms un citi projekti.

Marija Mickeviča projekta koordinatore Latvijā, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas direktore

Viens no tādiem fokusiem arī ir apmeklēt tās iestādes, kuras ir realizējušas Eiropas Savienības projektus. Vakar mēs apmeklējām alus brūvētavu pie Artjoma Gekiša, gan bijām Andrupenes lauku sētā, Jauniešu centrā. Šodien mēs dosimies uz Krāslavas pusi. Pats mērķis, ka tās ir mazas pašvaldības, ar mazu iedzīvotāju skaitu, jo ir tāds viedoklis, ka tajās mazajās pašvaldībās nekas nenotiek, tas ir tikai stereotips.

Alessandra Tuzza projekta koordinatore no Lokri pilsētas Itālijā

Ļoti skaista zeme. Kas ir ļoti svarīgi Latvijas ekonomikas izaugsmei, manuprāt, tas ir attīstīt jūsu lauku teritorijas. Man ir iespaids, ka šeit ir ļoti laba Eiropas izjūta un jums ir mierpilni cilvēki. Šī ir laba vieta jauniešiem un ir svarīgi sadarboties ar citām valstīm, lai attīstītu līdz maksimumam jūsu valsts iespējas.

Konferences gaitā visi kopā ielūkojās arī Eirobarometra pētījumos un pašu veiktajās aptaujās, kur aptuveni 150 respondenti atbildēja uz tādiem jautājumiem, kā: “Ko jūs jautātu Eiropas Parlamenta deputātiem braucot liftā un zinot, ka saruna var ilgt tikai 60 sekundes?”. Lielākoties iedzīvotājus satrauc labklājības līmenis un energokrīze.

Marija Mickeviča projekta koordinatore Latvijā, Krāslavas Varavīksnes vidusskolas direktore

Vai jūs esat eiroskeptiķis? Nē – tie ir 50% un 11,1% es parunāju, pateica – jā, un 39,9% – neesmu par to domājis. Tad bija arī ļoti interesanti saņemt tādas atbildes, vai Eiropas Komisija sniedz pietiekamu atbalstu Latvijas iedzīvotājiem? Pilnīgi piekrītu un drīzāk piekrītu, jā, es uzskatu – parāda, ka tomēr cilvēki saprot, ka ir Latvijā un vietējās pašvaldībās ieplūdis šis finansējums.

Dorka Aron projekta koordinators no Peštas apgabala Ungārijā

Eiropas, Eiropas Savienības un eiropiešu sadarbība ir balstīta uz labāko prakses un pieredzes apmaiņu dažādos reģionos. Tikai visi kopā mēs varam radīt labākus apstākļus, ja zinām par problēmām un to risinājumiem citur un varam no tā mācīties, kā arī paši dot padomus dalīties ar labāko.

Šobrīd notiek arī video konkurss jauniešiem vecumā no 18-25 gadiem, par ko plašāka informācija pieejama projekta mājas lapā www.net4europe.eu. Konkursa galvenā balva – iespēja kopā ar visu četru valstu pārstāvjiem novembra beigās doties uz noslēguma pasākumu Briselē.

Dalies:

Godināti Ludzas novada uzņēmēji

“Runoj Latgola” – speciālizlaidums pierobežā par atbalsta punktiem ukraiņiem

Līdzīgi raksti