Brīvprātīgie robežkontroles punktos sniedz atbalstu bēgļiem no Ukrainas

Autors: Beatrise Borise - 26 oktobris, 2022 🕙 Lasīšanas ilgums: 6 min.

Reaģējot uz to, ka Krievijas-Latvijas robežu šķērso kara bēgļi no Ukrainas, kurus Krievijas robežsargi aizturējuši no vairākām stundām līdz pat diennaktīm, jau aptuveni mēnesi robežkontroles punktā “Grebņeva” biedrības “Tavi draugi” brīvprātīgie izvietojuši telti un treileri. Tur ukraiņu bēgļiem ir iespēja tikt pie siltas tējas, kafijas un ēdiena, kā arī apģērba un citām nepieciešamajām lietām, ko saziedojuši Latvijas iedzīvotāji.

Robežkontroles punktā “Grebņeva” viens pēc otra ierodas Krievijas-Latvijas robežu šķērsojušie kara bēgļi no Ukrainas. Kā vieni no pirmajiem Latvijas teritorijā jau nepilnu mēnesi viņus sagaida brīvprātīgie no biedrības “Tavi draugi” un “Gribu palīdzēt bēgļiem”.

Anastasija kara bēgle no Hersonas apgabala

Piedāvāja tēju, zupu. Ļoti patīkami, ka tā rūpējas par ukraiņiem. Šī ir jau trešā diena ceļā. Es braucu uz Poliju. Ceļš bija grūts. Es braucu ar tanti. —Vai tev Ukrainā kāds palika? —Jā, mamma, tētis, jaunākā māsa palika.

Sergejs kara bēglis no Melitopoles

Ar tuviniekiem sazinājos. Uzrakstīju, ka viss labi, ka esam praktiski galamērķī.

Jānis un Liene biedrības “Tavi draugi” brīvprātīgie

L: Mēs dodam iespēju siltu tēju padzerties, kafiju, uzvārām kādu, var teikt, zupu vai griķus, vai plovu. Tas ir tā, var teikt, vienkārši paēst. Otrs ir tas tīri cilvēciskais, ka mēs varam sniegt to sajūtu, ka jūs šeit esat gaidīti, ka jūs neesat vieni, un, ja jums vajadzīga vēl ir kāda palīdzība, tad mēs varam sniegt šo palīdzību. Tās ir tādas standarta situācijas, ka cilvēki tiek atvesti ar autobusu, tur viņi izkāpj, te viņi pārnāk un te jau viņus autobuss sagaida. Nu, tā ir tā ideālā, var teikt, tas notikums, vai ne, ka tas viss notiek tā gludi un raiti. Bet ir tās nestandarta situācijas, kurās tev ir jau jāpalīdz vairāk, un tad mēs… J: organizējam tās naktsmājas, varbūt transportu uz Prāgu vai uz Varšavu, ja viņiem ir vajadzīga tā palīdzība, vai uz Rīgu.

Dzīves aicinājums palīdzēt citiem – tā par brīvprātīgo darbu saka šajā reizē sastaptie Jānis un Liene. Uz robežu viņi dodas kā uz maiņu darbu, kur katru reizi tiek pavadītas vismaz 48 stundas, līdz viņus nomainīt ierodas nākamā brīvprātīgo komanda.

Jānis un Liene biedrības “Tavi draugi” brīvprātīgie

L: Nepieņemami sēdēt malā, kad Ukrainā ir karš. Un kā tu sēdēsi malā un turpināsi savu ierasto dzīvi? Tad ir tas, ka tai vienā brīdī, nē, ir jāceļas, ir jāiet un ir jādara!Un kāpēc es esmu tieši biedrībā“Tavi draugi”… tā varētu būt bija tāda apstākļu sakritība, ka brālis brauca uz Ukrainu, veda, var teikt, prom humāno palīdzību un veda atpakaļ cilvēkus kara sākumā, un tas notika caur biedrību “Tavi draugi”. Tad, jā, tad viņš teica – tur viņiem tāds liels angārs un tur viss notiek, un viss ir. Tā vienā dienā piecēlos un aizbraucu uz biedrību “Tavi draugi”. Un kāpēc es esmu tieši šeit? Jo tur, kur vairāk ir vajadzīga palīdzība, tur, man liekas, mums kā brīvprātīgajiem ir jābūt. J: Es tagad otro reizi esmu šeit. Un, jā, vienkārši gribas kaut ko labu padarīt, palīdzēt cilvēciski.

Brīvprātīgo darbs robežkontroles punktā “Grebņeva” emocionāli nav viegls. Līdztekus siltas tējas, kafijas vai ēdiena pagatavošanai nākas sniegt arī morālu atbalstu, jo katrs šeit ierodas ar savu stāstu.

Andrejs kara bēglis no Hersonas apgabala

Es šobrīd ar pārvadātāju braucu uz Poliju, Varšavu, tālāk uz Vāciju. Kopš maija tur ir mana ģimene. Braucu pie viņiem, sen neesmu redzējis. Māja palika neskarta, ražošanas bāze daļēji sabombardēta, karavīru izzagta pēc principa “mēs paņemsim, vai drīkst?!”, bet atbilžu variantu tev nemaz nav! Un viņi ņem to, ko vajag, būvmateriālus. Viss ir ierakumos un kaujas pozīcijās. Mēs astoņus mēnešus nostrādājām 20 metru attālumā no kaujas pozīcijām. Es visus šos astoņus mēnešus gaidīju, ka tālumā, kur redz nelielu daļu Mikolajivas, ka no rīta atbraukšu un ieraudzīšu tehniku ar Ukrainas karogiem. Bet diemžēl palikt tur ir ļoti bīstami

Diennaktī Krievijas-Latvijas robežu robežkontroles punktā “Grebņeva” šķērso aptuveni 250 līdz 300 kara bēgļi no Ukrainas. Lai arī pārtikas resursu, ar ko sagaidīt Ukrainas pilsoņus, šobrīd ir pietiekami, iestājoties aukstākam laikam, arvien lielāka nepieciešamība ir pēc silta apģērba. Tāpat biedrība “Tavi draugi” cer sagaidīt savā pulciņā klātpienākam jaunus brīvprātīgos.

Jānis un Liene biedrības “Tavi draugi” brīvprātīgie

L: Tad var arī ziedot savu laiku, sazinoties ar mūsu koordinatori Montu, kas koordinē šos te dežūrgrafikus. Bet tur ir jāņem vērā, kas tas nav tā tikai tējas pasniegšana un kafijas pasniegšana, bet, ka tur ir jāorientējas vairāk un jābūt gatavam, kā tu reaģēsi arī stresa situācijās, jo brīžiem tev pašam tas stress uznāk no tā, kā palīdzēt, ka būt. Un tev liekas, ka tu pat esi nespēcīgs brīžiem. Bet, nu, nē! Tu ej tālāk! Un arī jāsaprot, ka tie apstākļi ir ļoti tālu no tavas ierastās vides, vai tu esi gatavs izkāpt no savas komforta zonas, lai palīdzētu citiem. Citi varbūt dažreiz pārvērtē savas spējas. Tieši tāpat arī ziedojumus var vest uz mūsu Ventspils ielu 50, biedrības “Tavi draugi” angāru Rīgā. Tur vienmēr mēs gaidīsim visas darba dienas un vēl sestdien no 10:00 līdz 18:00.

Sekot līdzi aktuālākajai informācijai par palīdzības sniegšanas iespējām robežkontroles punktos ukraiņiem, kas dienām ilgi pavadījuši Krievijas pusē, var biedrības “Tavi draugi” sociālo tīklu profilos.

Dalies:

Rēzeknē izgatavo blindāžas sveces

Ukraiņi dodas pārgājienos un piedalās pasākumos

Līdzīgi raksti